Bemutatkozás

HERBA HILL - Family Farm Tamási

Bemutatkozás
Dunántúli családi gazdaságunk több mint húszéves múltra tekinthet vissza: 1998 óta foglalkozunk elsősorban gyümölcstermesztéssel. A levendula iránti rajongásunk néhány évvel ezelőtt kezdődött egy ültetvénylátogatás alkalmával, aminek hatására foglalkozni kezdtünk a levendula és más gyógynövények jótékony hatásaival, végül pedig megszületett az az elhatározás, hogy kibővítjük a gazdaságunk profilját a gyógynövénytermesztés irányába.


Fekvés
Az első levendulatöveket 2017 őszén telepítettük partnerünkkel, a Herbseed Kft.-vel (tamasilevendula.hu) együtt. Az ültetvény elhelyezkedése különleges (Balatontól 20 km): látogatóink sűrűn hangoztatják a táj toszkánai szépségét, levendulásunk ráadásul olyan helyen fekszik, ami korábban az ország első levendulaültetvényei egyikének adott helyet. Egykori lepárlója (a somogy megyei Daránypusztán) már akkor is kiváló minőségű levendulaolajat termelt exportra, amelyet a környező, több mint 200 ha-on elterülő levendula ültetvények adtak.
Partnerünkkel a Herbseed Kft.-vel közösen már közel 30 ha orvosi levendula Lavandula angustifolia termőfelülettel rendelkezünk.


Betakarítás
A levendula betakarítását modern, nagy teljesítményű betakarítógéppel végezzük, amely lehetővé teszi az optimális időben történő, gyors és hatékony betakarítást, az így lepárolt illóolajunk megfelel a legmagasabb minőségnek is.
Különleges igények kielégítésére, pl. terápiás minőségű, prémium illóolaj előállításához továbbra is kézi betakarítást végzünk.
A biominősített lepárlóban vízgőzdesztillációs lepárlással nyert illóolaj bevizsgálása akkreditált magyar és külföldi laboratóriumban történik. Az így bevizsgáltatott, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajunk nagy mennyiségben áll rendelkezésre kis-, és nagy-kereskedelmi célokra is.


JÖVŐKÉP
Gazdaságunk számára már a gyümölcstermesztésben is kiemelten fontos szerepet kapott a vegyszerhasználat csökkentése és a környezet kímélése, és ezt a szemléletmódot a levendulaültetvényre is kiterjesztettük. A levendulát már a kezdetek óta növényvédőszerek és műtrágyák használata nélkül műveljük, a tápanyag-visszapótlás biominősített szerves tápanyagokkal történik.
Célunk a minősítés megszerzése, és további gyógynövények telepítése a levendula mellett.