Bemutatkozás

HERBA HILL - Family Farm Tamási

Dunántúli családi gazdaságunk közel húszéves múltra tekinthet vissza: 1998 óta foglalkozunk elsősorban gyümölcstermesztéssel (és szántóföldi növénytermesztéssel). A levendula iránti rajongásunk néhány évvel ezelőtt kezdődött egy közeli ültetvénylátogatás alkalmával, aminek hatására foglalkozni kezdtünk a levendula és más gyógynövények jótékony hatásaival, végül pedig megszületett az elhatározás, hogy kibővítjük gazdaságunk profilját a gyógynövénytermesztés irányába.

Az első levendulatöveket 2017 őszén telepítettük partnerünkkel, a Herbseed Kft.-vel (tamasilevendula.hu) együtt, székhelyünk, Tamási szomszédságában.

Az ültetvény elhelyezkedése különleges: látogatóink sűrűn hangoztatják a táj toszkánai szépségét, levendulásunk ráadásul olyan helyen fekszik, ami korábban az ország első levendulaültetvényei egyikének adott helyet. Egykori lepárlója (a somogy megyei Daránypuszta) már akkor is jó minőségű levendulaolajat termelt exportra.

A hat hektáros levendulásunk a legnagyobb összefüggő területen fekvő orvosi levendula  (Lavandula angustifolia) ültetvény jelenleg a Dunántúlon, partnerünkkel a Herbseed Kft.-vel közösen így már 12 ha termőfelülettel rendelkezünk, a bővítése pedig folyamatban van további 15 ha telepítésével.

 A levendulát eddig kézzel szüreteltük, a biominősített lepárlóban vízgőzdesztillációs lepárlással nyert illóolajunkat akkreditált laboratóriumban vizsgáltattuk be, melynek eredményéül kiváló paramétereket kaptunk. Az idei évtől a kézi betakarítás mellett már gépi betakarítással is szüreteljük ültetvényünket, amelyhez beszereztünk egy modern, nagykapacitású betakarítógépet, de különleges igények kielégítésére, pl. terápiás minőségű, prémium illóolaj előállításához továbbra is kézi betakarítást végzünk majd. A gépi betakarításból származó olajunk is várhatóan kiváló minőségű lesz, mely nagy mennyiségben áll rendelkezésre nagykereskedelmi célokra is.

CÉLJAINK

Gazdaságunk számára már a gyümölcstermesztésben is kiemelten fontos szerepet kapott a vegyszerhasználat csökkentése és a környezet kímélése, és ezt a szemléletmódot a levendulatermesztésre is kiterjesztettük. Célunk a bio minősítés elérése, valamint egy kisebb területen pedig a speciális, legmagasabb fokú ökológiai gazdálkodás, a Nemzetközi Demeter Irányelvek   alapján kialakított ültetvény létrehozása, ezáltal a Demeter minősítés elérése,  és és további gyógynövények telepítése a levendula mellett.